Academic Positions Sverige

KTH, Sverige

Postdoktor i kondenserade materiens teori

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Skolan för teknikvetenskap bedriver frontlinjeforskning inom ett brett fält, från forskning inom grundläggande ämnen som fysik och matematik, till teknisk mekanik med tillämpningar inom bland annat flygteknik och fordonsteknik. Skolan driver och utvecklar civilingenjörsutbildningarna Teknisk Fysik och Farkostteknik, liksom utbildningsprogrammet Öppen ingång och ett flertal masterprogram.

Arbetsuppgifter

Avdelningen för reaktorfysik på fysikinstitutionen vid KTH utlyser en tvåårig postdoktortjänst inom kondenserade materiens teori. Forskningen är finansierad av EUROfusion Enabling Research-projektet CHEDDAR och kommer utföras på KTH in samarbete med Université de Lille i Frankrike och DEMOKRITOS i Aten, Grekland.

För projektet CHEDDAR kommer tre seniora forskare vid de tre instituten vara inblandade och totalt kommer fyra postdocs anställas, varav en vid KTH. Detta är ett dedikerat kollaborativt projekt med starkt stöd från EU genom EUROfusion.

Målet med CHEDDAR är att förbättra den analytiska styrkan och upplösningen för mätningar av förändringen i elektrisk resistivitet som induceras av defekter och defekter som växelverkar med lösningsatomer i metaller och legeringar. Postdoctjänsten vid KTH kommer vara fokuserad på elektronstrukturberäkningar och transportteori. Det specifika målet för tjänsten vid KTH är att utveckla en metod för att beräkna den elektriska resistiviteten för defekter i metaller. Detta kommer genomföras med olika grader av precision och sofistikation, till en början utifrån täthetsfunktionalteoriberäkningar kopplade till Boltzmann-transportteori och med vidareutveckling inom elektron-fononberäkningar. Projektet är starkt kollaborativt och innefattar samarbete med de kinetisk Monte Carlo-simuleringar som principiellt kommer utföras i Lille och med de dedikerade experimenten i Aten.

Kvalifikationer

Doktorsexamen i fysik, kvantkemi eller materialvetenskap krävs. Den sökande ska ha en stark bakgrund inom kondenserade materiens teori. Meriteriande är även transportteori och kunskap om defekter i kristaller, samt programmeringskunskap. Den sökande ska vara starkt motiverad, ha förmåga att arbeta såväl självständigt som i samarbete med medlemmarna i forskargruppen och i det internationella konsortiet, samt ha god kommunikationsförmåga.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska innehålla följande dokument i PDF-format.

  • Personligt brev, inklusive en redogörelse för ditt intresse för forskning samt tidigare relevanta erfarenheter (max 1 sida).
  • CV och publikationslista.
  • Referenser eller rekommendationsbrev

Övrigt

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Anställningsform: Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Löneform: Månadslön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: S-2016-1533
Kontakt:

  1. Pär Olsson, docent, Tel: 0737 65 05 38, e-post: polsson@kth.se
  2. Mark Pearce, prefekt, E-post: pearce@kth.se

Publicerat: 2016-12-20
Sista ansökningsdag: 2017-01-20

Ansökningsdetaljer

Publicerad:
2016-12-20
Sista ansökningsdatum:
2017-01-20

Ansök

Vänligen uppge Academic Positions i din ansökan.

Fler jobb från arbetsgivaren

Hitta fler jobb

Ämnen:
Befattningar:
Ny sökning