Åbo Akademi University

Universitetslektor i engelska, litterär inriktning

2024-10-31 (Europe/Helsinki)
Spara jobbet

Åbo Akademi är ett internationellt framstående forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning.

Åbo Akademi söker en universitetslektor i engelska, litterär inriktning från och med 1.8.2025. Anställningen är på heltid och tillsvidare. 

Befattningen hör till ämnet engelska språket och litteraturen, inom utbildningslinjen för språk vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi (FHPT). Ämnets personal består av två professorer, och tre universitetslektorer. Ämnet engelska språket och litteraturen har ca 100 närvarande studerande. Antagningen är 15-20 nya studerande per år och söktrycket har alltid varit högt. Årligen utexamineras i genomsnitt 10 magistrar och 1–3 doktorer.

BEFATTNINGSBESKRIVNING
Universitetslektorers arbetsuppgifter består av undervisning och forskning. Undervinisningsuppgifterna av universitetslektorn i engelska, litterär inriktning, innehåller handledning (av kandidat- och pro gradu -avhandlingar), examination och undervisningsrelaterad administration, bl.a. kursplanering, studierådgivning och diverse uppgifter i samband med ämnets urvalsprov. Undervisningen av litteratur spänner över nutid och alla historiska perioder samt geografiska områden i den engelskspråkiga världen. Undervisningsuppgifterna kan också inkludera kurser i muntliga och skriftliga färdigheter för studerande av engelska och fakultetsgemensamma kurser i litteratur.

Universitetslektor kan beredas möjlighet att forska högst 1/3 av arbetstiden. Universitetslektorn förväntas delta i ämnets forskarseminarier och bidra till ämnets forskningsmiljö.

Möjligheten att erhålla externa medel för forskning och mobilitet bidrar till att göra ämnet en dynamisk forsknings- och undervisningsmiljö.

Ämnet beskrivs i allmänna drag på akademins webbsidor: https://www.abo.fi/amnen/engelska-spraket-och-litteraturen/

Universitetslektorn omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år och arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan.

Vid nyanställning tillämpas prövotid.

BEHÖRIGHETSVILLKOR OCH BEDÖMNING
Av universitetslektor krävs doktorsexamen i undervisningsämnet (engelsk litteratur) eller närstående ämne samt pedagogisk kompetens. Mångsidig och bred undervisningserfarenhet i engelsk litteratur är meriterande.

Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier, som viktas på följande sätt:

  • Pedagogisk kompetens, speciellt relevant undervisnings- och handledningserfarenhet, erfarenhet av undervisningsplanering och -utveckling, universitetspedagogiska studier eller motsvarande
  • Vetenskaplig kompetens, vilket innefattar forskningsmeriter och vetenskapliga publikationer inom området av engelsk litteratur.
  • Samverkan inklusive god samarbetsförmåga och administrativ förmåga, samt samhälleliga uppdrag och erfarenhet av att samverka i nationella och internationella nätverk.

Sökande kan inbjudas till intervju och ombeds avge undervisningsprov. 

Anställningen görs efter en helhetsbedömning av skicklighet i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

SPRÅKKRAV
Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i 1-2 § i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010). Utländsk eller icke-infödd finsk medborgare befrias från kravet på kunskaper i svenska respektive finska. Befattningsinnehavaren ska ge undervisningen på engelska, vilket förutsätter utmärkta kunskaper i undervisningsspråket.

LÖN
Lönen erläggs enligt kravnivå 5-6 för undervisande och forskande personal. Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel. (Lönetabellen)

ANSÖKAN
Ansökan inlämnas i det elektroniska ansökningsformuläret nedan senast 31.10.2024, kl. 15.00 (finsk tid). Till ansökan fogas följande bilagor (på engelska):

  1. Ett ansökningsbrev, med en beskrivning av för uppgiften relevanta erfarenheter och färdigheter (högst 2 sidor)  
  2. En meritförteckning, enligt modellen av den Forskningsetiska delegationen, TENK: https://tenk.fi/sites/default/files/2021-06/TENK_CV_template_2020.pdf inklusive en fullständigt publikationsförteckning.
  3. En separat lista av de tre viktigaste publikationer som den sökande vill åberopa för att styrka sin kompetens för uppgiften. Länka till dessa tre publikationer i listan eller ladda upp dem i ansökningssystemet som pdf-dokument. 
  4. En pedagogisk portfölj, enligt följande modell: https://web.abo.fi/befattningar/Pedagogical_portfolio2021.pdf
  5. Intyg över för uppgiften lämplig doktorsexamen,
  6. Eventuella övriga intyg (språkintyg och intyg över pedagogiska studier),
  7. Forskningsplan (på engelska, högst 4 sidor),
  8. Kontaktuppgifter till två referenser.

Stöd för uppgörande av en ansökan hittas här: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/instruktion-for-elektronisk-arbetsansokan/

VAD VI ERBJUDER
Ta tillfället i akt och kom med i vår dynamiska och internationella gemenskap. Som anställd vid Åbo Akademi får du tillgång till olika förmåner samt en trygg och välkomnande campusmiljö. Dessa inkluderar företagshälsovård, modern forskningsinfrastruktur och verktyg för undervisning, personalutbildning och kontinuerligt lärande, inklusive möjligheten att studera både pedagogik och språk.

Vi stöder personalens välbefinnande genom att erbjuda heltäckande förebyggande företagshälsovård i tillägg till allmän sjukvård. Dessutom omfattas all personal av Åbo Akademis personalrese- och arbetsolycksfallsförsäkring.

Universitetet erbjuder välbefinnandetjänster och möjlighet att utöva flera former av motion via CampusSport.

Finland erbjuder också många utmärkta statsunderstödda tjänster för medborgarna, inklusive förmånlig dagvård och en grundskola, som konsekvent rankas bland de bästa i världen. För familjer erbjuder Åbo stad språkbad och förskoleundervisning på engelska. Åbo internationella skola erbjuder dessutom grundläggande utbildning och utbildning på andra stadiet på engelska.

Mer information om Åbo Akademi som organisation finns på våra webbsidor, www.abo.fi.

NÄRMARE INFORMATION
Närmare information om befattningen fås av professor Jason Finch, e-post: fornamn.efternamn(a)abo.fi, eller (om ansökningsprocessen) HR-specialist Jenni Kronqvist, e-post: fornamn.efternamn(a)abo.fi.

Åbo Akademi arbetar för en jämnare könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.

Om tjänsten

Titel
Universitetslektor i engelska, litterär inriktning
Plats
Tuokiokirkontori 3 Åbo, Finland
Publicerad
2024-08-27
Sista ansökningsdag
2024-10-31 15:00 (Europe/Helsinki)
2024-10-31 14:00 (CET)
Befattning
Spara jobbet

Om arbetsgivaren

Åbo Akademi University's special focus areas are minority research, drug development and diagnostics, molecular process and material technology, an...

Besök arbetsgivarsidan

Intressanta artiklar