Karlstad University

Postdoktor inom de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

2024-10-23 (Europe/Stockholm)
Spara jobbet

Om arbetsgivaren

Karlstad University is to provides broad-based, multidisciplinary programmes for students, while developing strong areas of research.

Besök arbetsgivarsidan

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.
 
Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: kau.se/jobb

Beskrivning

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till dig som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag.

Anställningen är placerad på ämnet samhällskunskap vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Som postdoktor bedriver du din forskning vid Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (www.kau.se/csd). CSD omfattar ca 20 forskare från olika ämnen.  Verksamhet är riktad mot ämnesdidaktik inom geografi, historia, samhällskunskap och religionsvetenskap.  CSD forskning har en praktiknära inriktning med ambitioner att påverka undervisningens förutsättningar, former och innehåll, samt en teori-, och metodutvecklande inriktning.

Anställningen syftar till att undersöka hur frågor om miljö- och klimatförändringar påverkar undervisning och lärande inom samhällsvetenskapliga ämnen. Miljö- och klimatförändringar ställer krav på såväl ett förändrat bildningsinnehåll som förmågor att hantera oro och osäkerhet. Vi är därför särskilt intresserade av hur ett lärande i skolan kan utvecklas genom att beakta såväl utbildningspsykologiska som ämnesdidaktiska överväganden och utmaningar.  Du kommer att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö med goda möjligheter till samarbete med svenska och internationella forskare, liksom med olika samhällsaktörer

Arbetsuppgifter

Du kommer i huvudsak arbeta med forskning med avsikt att stärka verksamheten inom CSD och, inom ett tvärvetenskapligt fält som kombinerar kunskap om ämnesdidaktik, utbildning och bildning i det antropocena tillståndet. Anställningen har ett särskilt fokus mot geografi och undervisning i ett antropocent tillstånd.  Arbetet sker också i samverkan med nätverket Education and Bildung in the Anthropocene (www.kau.se/en/csd/collaboration/education-and-bildung-anthropocene-eban).

Arbetet som postdoktor omfattar alla de uppgifter som ingår för en forskare: vetenskaplig och populär publicering, arbete med ansökningar, projektledning, administration, undervisning, handledning, samverkan, etc. Anställningen kan även innefatta högst 20% undervisning, på grund- och avancerad nivå, samt inom forskarutbildning. En viktig uppgift är att samverka med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte och verka för att den kunskap och kompetens som finns vid universitetet kommer samhället till nytta. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande kontinuerligt på arbetsplatsen och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är du som har en doktorsexamen med ämnesdidaktisk eller utbildningsvetenskaplig inriktning eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsexamen måste vara utfärdad innan beslut om anställning fattas och högst tre år före ansökningstidens utgång. Behörigheten för postdoktor måste vara uppfylld när beslut fattas. Det krävs dessutom god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.

Äldre examen kan beaktas när särskilda skäl föreligger t.ex. ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret eller andra liknande omständigheter eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Bedömningsgrunder

Av särskild vikt

  • din vetenskapliga meritering i enlighet med anställningens beskrivning och arbetsuppgifter ovan.
  • en väl genomtänkt och realistisk forskningsplan i enlighet med anställningens beskrivning och arbetsuppgifter ovan.

Av stor vikt

  • lärarexamen med inriktning mot geografi
  • god förmåga att etablera nätverk och forskningssamarbeten
  • Förmåga att självständigt ta ansvar för dina uppgifter och förmåga att driva dina processer vidare.
  • Förmåga att ta initiativ, sätta igång aktiviteter och uppnå resultat
  • God samarbetsförmåga

Av vikt

  • dokumenterad förmåga att söka och erhålla extern forskningsfinansiering
  • erfarenhet från internationella anställningar, utbyten, uppdrag och projekt
  • kunskaper inom utbildningspsykologi.

Meriterande

  • Förmåga att samverka och kommunicera med näringsliv, myndigheter och det omgivande samhället
  • erfarenhet från undervisning på universitetsnivå

Villkor

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år. Tillträde enligt överenskommelse under höstterminen 2024. En förutsättning för anställning som postdoktor är att du inte tidigare varit anställd som postdoktor med stöd av centralt avtal under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområde vid samma lärosäte/myndighet.

Ansökan

Ansökan görs i universitetets webbaserade rekryteringsverktyg Varbi. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen, att eventuella handlingar på språk annat än svenska, norska, danska eller engelska är översatta och att din kompetens är dokumenterad på ett sätt som medger en saklig, kvalitativ bedömning. Komplett ansökan ska vara inne vid ansökningstidens slut. En ofullständig ansökan kan medföra att din kompetens inte kan prövas i alla avseenden.

Ansökan ska innehålla:

  • CV
  • personligt brev med beskrivning av dina kvalifikationer
  • en forskningsplan i ett separat dokument för de kommande två åren där du beskriver hur du vill bidra till att utveckla forskningen inom CSD i enlighet med anställningens beskrivning och arbetsuppgifter ovan.
  • (2-3 sidor)
  • publikationslista (vid sampublicering ska den egna rollen framgå)
  • kopior på relevanta betyg och examensbevis
  • kopia på doktorsavhandling och andra relevanta publikationer
  • intyg över språkkunskaper
  • två referenser, varav minst en är från tidigare eller nuvarande chef.

Alla handlingar och publikationer som du önskar ska vara en del av din ansökan ska bifogas den digitala ansökan (inte länkar). Namnge varje uppladdat dokument så det tydligt framgår vad det innehåller.

De underlag som inte kan skickas elektroniskt exempelvis böcker och publikationer skickas till:

Karlstads universitet HR-avdelningen
HR-administratör
651 88 Karlstad

Ange ref.nr: 2024/154

Sista ansökningsdag: 2024-10-23

Välkommen med din ansökan!

Karlstads universitet har gjort medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakter med annonsförsäljare och säljare av rekryteringstjänster.

HR Excellence in Research
Karlstads universitet mottog i september 2020 utmärkelsen HR Excellence in Research. Utmärkelsen ges till arbetsgivare som har en stimulerande arbetsmiljö och goda villkor för forskare och kontinuerligt arbetar för att utveckla dessa. Utmärkelsen visar lärosätets engagemang för rättvis och transparent rekrytering samt gynnsam professionell utveckling för forskare. Läs mer på kau.se/hrs4r.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse under höstterminen 2024
Löneform: Månadslön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Karlstad
Län: Värmlands län
Land: Sverige
Referensnummer: REK2024/154
Kontakt:
  1. Kenneth Nordgren, 054-7001427
  2. Martin Jakobsson, 054-7001405
Facklig företrädare:
  1. Thomas Bragefors, SACO, 054-7001714
  2. Denita Gustavsson, OFR, 054-7001434
Publicerat: 2024-10-02
Sista ansökningsdag: 2024-10-23

Om tjänsten

Titel
Postdoktor inom de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik
Arbetsgivare
Plats
Universitetsgatan 2 Karlstad, Sverige
Publicerad
2024-10-02
Sista ansökningsdag
2024-10-23 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-10-23 23:59 (CET)
Befattning
Spara jobbet

Om arbetsgivaren

Karlstad University is to provides broad-based, multidisciplinary programmes for students, while developing strong areas of research.

Besök arbetsgivarsidan

Intressanta artiklar

...
Promoting Exercise for Good Health Free University of Bozen - Bolzano 4 min läsning
...
Unravelling the Mysteries of the Deep Sea NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research 4 min läsning
...
TROPOMI: Our Carbon-Monitoring Eye in the Sky SRON - Netherlands Institute for Space Research 4 min läsning
Fler stories