Karolinska Institutet

Doktorandplats i psykiatrisk epidemiologi

2024-05-14 (Europe/Stockholm)
Spara jobbet

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Att vara doktorand innebär att vara antagen till en utbildning på forskarnivå (forskarutbildning) där man följer en individuell studieplan. En doktorand ägnar sig åt ett forskningsprojekt under handledning, kompletterat med kurser och andra lärandeaktiviteter. För en doktorsexamen krävs motsvarande fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik bedriver forskning inom epidemiologi och biostatistik inom ett brett spektrum av områden inom biomedicinsk vetenskap. Institutionen är bland de största inom sitt område i Europa och har särskilt starka forskningsprofiler inom psykiatrisk, cancer-, reproduktiv, pediatrisk, farmakologisk, genetisk och geriatrisk epidemiologi, ätstörningar, precisionsmedicin, och biostatistik.

En del av framgången för institutionen beror på vår samarbetsanda, där en stor bidragande faktor är att forskare vid institutionen delar och samfinansierar gemensamma resurser (som t.ex. IT och en tillämpad biostatistikgrupp). Institutionen ligger på campus Solna. Mer information finns på http://ki.se/meb.

Forskargruppen

Vår forskargrupp studerar psykiatrisk epidemiologi med hjälp av världens största tvillingregister samt hela den svenska befolkningen. Denna internationella forskargrupp består av epidemiologer, beteendegenetiker, psykologer, psykiatriker och statistiker. Forskargruppen är baserad vid Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik, där doktoranden också kommer verka.

Doktorandprojektet och doktorandens uppgifter

Det är vanligt att individer som möter kriterier för en psykiatrisk diagnos, också möter kriterier för andra psykiatriska diagnoser. Detta kallas för psykiatrisk samsjuklighet. Psykiatrisk samsjuklighet är ett problem därför att det gör det oklart ifall riskfaktorer och utfall är relaterade till specifika diagnoser, eller istället till samsjukligheten.

Psykiatrisk samsjuklighet kan sammanfattas med en hierarkisk modell som består av en generell faktor (ibland kallad p faktorn), samt flera specifika faktorer. Den generella faktorn fångar variation som delas av alla symptom, medan de specifika faktorerna fångar unik variation som endast delas av ett färre antal psykiatriska symptom (t.ex., en internaliserande faktor som beskriver ångest och depression).

Tidigare forskning har visat att den hierarkiska modellen predicerar många kliniskt relevanta utfall (t.ex., suicid, överdoser, brottslighet, etc.), vilket tyder på att den kan bidra med viktig information för att formulera vårdplaner och förutsäga prognos. Forskning har även visat att dessa associationer kvarstår inom syskon- och tvillingpar. Detta skulle kunna tyda på att om man minskar individers poäng på hierarkiska faktorer, så kanske man även kan minska risken för framtida kliniskt relevanta utfall.

Målet med detta projekt är använda multivariat statistik och kvasi-kausala studiedesigner för att undersöka om miljömässiga variabler är kausalt kopplade till lägre poäng på hierarkiska faktorer. Doktoranden förväntas att leda och göra fyra arbeten på detta område med hjälp och support från handledare.

Vad erbjuder vi? 

Tio skäl att välja Karolinska Institutet
Karriärstöd för doktorander

En kreativ, internationell och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Som doktorand erbjuds du ett individuellt forskningsprojekt, en välutbildad handledare, ett stort utbud av valbara kurser och möjligheten att arbeta i en framgångsrik forskargrupp. Karolinska Institutet har samarbeten med framstående universitet över hela världen, vilket ger möjlighet till internationella utbyten. Som anställd doktorand får du en avtalsenlig lön, du får träna fritt i våra moderna friskvårdsanläggningar och du får ersättning för läkarvård.

Behörighetskrav för utbildning på forskarnivå

För att delta i urvalet till en doktorandplats måste du styrka både det grundläggande (A) och det särskilda (B) behörighetskravet innan ansökningsperioden stänger.

Det är ditt ansvar som sökande att styrka din behörighet genom att följa instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

A) Grundläggande behörighetskrav

Du uppfyller det grundläggande behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

  1. har avlagt en examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen), eller
  2. har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. har på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.*

Följ instruktionerna på webbsidan Behörighet till utbildning på forskarnivå.

*Om du anser dig ha motsvarande kunskaper ska du följa instruktionerna på webbsidan Bedömning av motsvarande kunskaper för grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå.

B) Särskilt behörighetskrav

Du uppfyller det särskilda behörighetskravet för utbildning på forskarnivå om du:

- Intygar kunskaper i engelska (motsvarande Engelska B/Engelska 6 vid gymnasiet med godkänt betyg).

Följ instruktionerna på webbsidan English language requirements for doctoral education.

Kontroll av dokument Karolinska Institutet gör kontroll av dokumenten för att upptäcka förfalskningar. Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att återkalla antagningsbeslut om förfalskningar eller oriktigheter påvisas. Inlämnande av falska handlingar är ett brott mot svensk lag och anses vara grund för rättsliga åtgärder.

Färdigheter och personliga egenskaper

Den sökande ska ha dokumenterad erfarenhet i kvantitativa metoder, epidemiologi, folkhälsa, eller ett liknade område. Den sökande ska även ha ett intresse för psykiatri.

Det är meriterande om den sökande har erfarenhet av statistik, samt statistiska programvaror så som R och/eller SAS. Det är även meriterande om den sökande har erfarenhet av registerforskning, framförallt med fokus på beteendevetenskap. Erfarenhet av databehandling är också en merit. Det är också meriterande om den sökande har erfarenhet av kausal inferens.

Det är viktigt att den sökande kan uttrycka sig väl både skriftligt och muntligt på engelska, eftersom arbetsmiljön är internationell.

Den sökande ska kunna arbeta självständigt och ta ansvar för att driva forskningsprojekt framåt, ha utmärkt numerisk analytisk förmåga och vara mycket samarbetsvillig och kollegial då vi arbetar i ett internationellt tvärvetenskapligt team. Vidare bör den sökande vara nyfiken och kreativ, och kunna lösa oförutsedda och komplexa problem. Utmärkt muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska krävs.

Villkor

Doktorandplatsen innebär en anställning som doktorand under maximalt 4 år på heltid.

 

Ansökan

Du söker doktorandplatsen i rekryteringsverktyget Varbi. Använd knappen uppe till höger och följ anvisningarna. Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska, men det går också bra att ansöka på svenska.

Din ansökan ska innehålla dessa dokument:

- Ett personligt brev och curriculum vitae 
- Eventuella examensarbeten och publikationer 
- Andra dokument som styrker de ovan efterfrågade färdigheter och egenskaper 
- Dokument som styrker det grundläggande behörighetskravet (se A ovan)
- Dokument som styrker det särskilda behörighetskravet (se B ovan)

Urval

Urval bland behöriga sökande görs med hänsyn till deras förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning. En samlad bedömning av de sökandes meriter och lämplighet kommer att göras.

Följande bedömningsgrunder tillämpas vid Karolinska Institutet:

- Dokumenterade ämneskunskaper av betydelse för forskningsområdet
- Analytisk skicklighet
- Övriga dokumenterade kunskaper/erfarenheter som kan ha betydelse för aktuell forskarutbildning  

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

 

Vill du göra skillnad - och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök till Karolinska Institutet

Anställningsform: Doktorandplats
Anställningens omfattning: Heltid
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: STÖD 2-1698/2024
Kontakt:
  1. Erik Pettersson, erik.pettersson@ki.se
  2. Cecilia Westman Betnér, HR-partner, cecilia.westman.betner@ki.se
Facklig företrädare:
  1. Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
  2. Ann Almqvist, SACO, ann.almqvist@ki.se
  3. Niklas Andersson, OFR, niklas.andersson@ki.se
Publicerat: 2024-04-22
Sista ansökningsdag: 2024-05-14

Om tjänsten

Titel
Doktorandplats i psykiatrisk epidemiologi
Arbetsgivare
Plats
Nobels väg 6 Stockholm, Sverige
Publicerad
2024-04-22
Sista ansökningsdag
2024-05-14 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-05-14 23:59 (CET)
Befattning
Spara jobbet

Fler jobb från den här arbetsgivaren

Om arbetsgivaren

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att bidra på ett avgörande sätt till att förbättra människor...

Besök arbetsgivarsidan

Intressanta artiklar

...
5 Reasons to Pursue Your PhD at EMBL European Molecular Biology Laboratory (EMBL) 4 min läsning
...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku 5 min läsning
...
Understanding the Role of Epigenetics in Evolution University of Jyväskylä 4 min läsning
Fler stories