Karolinska Institutet

Postdoktor i bioinformatik inom reumatologi

2024-10-19 (Europe/Stockholm)
Spara jobbet

Vill du bidra till medicinsk forskning av toppkvalitet?

Reumatologienheten vid Institutionen för medicin, Solna, bedriver translationell forskning för att dissekera de molekylära mekanismer som leder till svåra kroniska reumatiska sjukdomar. Den består av flera oberoende grupper som är involverade i forskning och forskarutbildning och arbetar i en samarbetsvänlig atmosfär mot en bättre förståelse av reumatiska sjukdomar. Närheten och det nära samarbetet mellan kliniken och immunologilaboratoriet gör vår division unik. Katerina Chatzidionysiou's forskning fokuserar på immunrelaterad artrit, en ny form av kronisk artrit som orsakas av behandling med checkpoint-hämmare, en form av immunterapi inom cancerområdet. Forskningsprojekten kommer att genomföras i samarbete med Karine Chemins team vid Centrum för molekylär medicin. Du kommer att få en unik möjlighet att arbeta inom ett nytt område av reumatologi relaterat till onkoimmunologi, i ett av världens ledande reumatologi/immunologilaboratorier.

Din roll

Immune checkpoint-hämmare (ICI) som riktar sig mot hämmande receptorer har visat klinisk effekt mot en rad olika cancersjukdomar. Behandling med ICI är dock associerad med immunrelaterade biverkningar (ir-AE) som är mycket vanliga och kan påverka vilken typ av vävnad som helst. Här kommer forskningsarbetet att fokusera på ir-AE som riktar sig mot synovialleden och leder till artrit, vilket mycket ofta blir kroniskt och kräver kronisk immunosuppressiv behandling. Målet med ditt forskningsarbete kommer att vara att analysera immuncellsubtyper och signaturer i synovialleden och blod hos dessa patienter. Kandidaten kommer att vara ansvarig för att övervaka och utföra enkla cellsekvensanalyser (10X genomics) med hjälp av lämpliga kontrollsteg. Kandidatens uppdrag kommer att inkludera figur- och manuskriptförberedelser, elektroniska labboksrapporter, labbpresentationer. Kandidaten förväntas ge bioinformatikstöd för ytterligare projekt inom gruppen. Beroende på kandidatens profil kommer cellsortering och valideringsexperiment att ingå i postdoktorns uppdrag.

Vem är du?

Kandidaten bör ha tidigare kunskaper i bioinformatik tillämpat på enkelcellssekvenseringsdata med hjälp av R och/eller Python. Kandidaten bör ha en eller flera publikationer som försteförfattare i granskade tidskrifter som demonstrerar hennes/hans bioinformatiska färdigheter. Erfarenhet av integration av enkelcellsdatasätt, velocity och helgenomsekvenseringsanalyser är en fördel. Kandidaten bör kunna arbeta i en tvärvetenskaplig grupp, vara noggrann och intresserad av translationell immunologi.

För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.

Vad erbjuder vi?

En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.

Placering

Tjänsten är placerad inom Institutionen för medicin, Solna. Institutionen består av elva avdelningar och varje avdelning består av flertalet forskargrupper. Den aktuella positionen är placerad inom forskargruppen ledd av Katerina Chatzidionysiou (https://ki.se/en/people/aikaterini-chatzidionysiou) och i samarbete med Karine Chemins team vid CMM (https://ki.se/en/people/karine-chemin). Katerina Chatzidionysiou är reumatolog och klinisk forskare, ansvarig för kliniska prövningsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset och ansvarig för patientkohorten med reumatiska ir-AE.

--[Video om Karolinska Institutet, hur vi alla bidrar till "en bättre hälsa för alla"] ---

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:

  • En komplett CV inkluderande disputationsdatum, avhandlingens titel, tidigare akademiska befattningar, akademisk titel, nuvarande befattning, akademiska utmärkelser samt kommittéarbete
  • En komplett publikationslista
  • En sammanfattning av nuvarande arbete (maximalt en sida)

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.  


Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning: Heltid
Löneform: Månadslön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100 %
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: STÖD 2-2210/2024
Kontakt:
  1. Katerina Chatzidionysiou, 0762119018
Facklig företrädare:
  1. Afsar Rahbar OFR, Afsar.Rahbar@ki.se
  2. Louisa Cheung, SACO, Louisa.Cheung@ki.se
  3. Farzad Hedayaty, SACO-s, farzad.hedayaty@ki.se
Publicerat: 2024-09-20
Sista ansökningsdag: 2024-10-19

Om tjänsten

Titel
Postdoktor i bioinformatik inom reumatologi
Arbetsgivare
Plats
Nobels väg 6 Stockholm, Sverige
Publicerad
2024-09-20
Sista ansökningsdag
2024-10-19 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-10-19 23:59 (CET)
Befattning
Spara jobbet

Fler jobb från den här arbetsgivaren

Om arbetsgivaren

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att bidra på ett avgörande sätt till att förbättra människor...

Besök arbetsgivarsidan

Intressanta artiklar

...
More Plants on Our Plates: Transforming the Food System With Fermentation Free University of Bozen - Bolzano 4 min läsning
...
5 Reasons to Pursue Your PhD at EMBL European Molecular Biology Laboratory (EMBL) 4 min läsning
...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku 5 min läsning
Fler stories