Göteborgs universitet
Doktorand i cellulärt åldrande i jäst
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och nästan 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer.
Besök arbetsgivarsida
OM TJÄNSTEN
Publicerad: 9 dagar sedan
Sista ansökningsdatum: jun 06
Plats: Göteborg, Sverige
Du måste logga in eller skapa ett konto för att spara detta jobb
Ange gärna att du hittade det här jobbet på Academic Positions i din ansökan.
DELA DETTA JOBB

Doktorand i cellulärt åldrande i jäst

Diarienummer:                          PAR 2018/747

Arbetsform:                              Tidsbegränsad anställning

Placering:                                  Inst för kemi och molekylärbiologi

Sista ansökningsdag:                2018-06-06

Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs forskning och forskarutbildning inom ett brett område som sträcker sig hela vägen från atom- och molekylskala via celler till hela organismer. Mycket av de fenomen som studeras har en inverkan på vår naturliga miljö och levande system. Vi deltar i utbildning på grundläggande nivå inom programmen för kemi, molekylärbiologi, läkemedelskemi, biologi, marina vetenskaper och apotekarprogrammet. Forskarutbildning vid institutionen leder till doktorsexamen i Naturvetenskap, naturvetenskap med inriktning kemi eller biologi. Utbildningen omfattar 4 års studier på forskarnivå, institutionstjänstgöring som till exempel undervisning kan förekomma vilket kan förlänga doktorandperioden i ytterligare 1 år.

Information om forskargruppen;

Johanna Höögs forskargrupp är en nyetablerad forskningsgrupp som fokuserar på elektronmikroskopi och tomografi efter kryopreparering av cellulära prover. Forskningen ligger i gränslandet mellan cell/strukturbilogi och medicin, och är ett samarbeta med Thomas Nyströms forskningsgrupp (Sahlgrenska akademin) samt tre framstående forskningsgrupper på Stockholms Universitet. Tillsammans vill vi undersöka hur celler åldras genom att använda modellorganismen Saccharomyces cerevisiae. Vi vill med hjälp av en ökad förståelse för mekanismerna bakom cellulärt åldrande bidra till en ökad kunskap om vad som sker vid åldersrelaterade sjukdomar i människa.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att arbeta på ett forskningsprojekt där cellens morfologi och uppbyggnad under åldrandeprocessen undersöks med elektronmikroskopi som huvudmetod. Fokus kommer ligga på olika 3D metoder såsom elektrontomografi och seriesnitt, där vissa moment kommer utföras på världsledande forskningsfaciliteter i USA. Projektet kommer undersöka kontakter mellan olika organeller och hur dessa påverkas under åldrandeprocessen. Många olika cell- och molekylärbiologiska tekniker utöver elektronmikroskopi kommer också att användas.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. 
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som: 
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller 
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller 
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet har den som har:
1. avlagt examen på avancerad nivå i relevant* naturvetenskapligt ämne, eller 
2. fullgjort kursfordringar om minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå i relevanta* naturvetenskapliga ämnen, eller 
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper relevanta för den planerade utbildningen.* Relevant för den planerade utbildningen på forskarnivå
För särskild behörighet krävs också att sökande behärskar engelska i tal och skrift på en godtagbar nivå. Som riktmärke gäller 550 poäng p 9; TOEFL-test (eller 213 poäng på TOEFL-CBT, eller 79 poäng på TOEFL-iBT).

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:

- Sökande ska ha ett brinnande intresse för cell- och molekylärbiologi. Tidigare labberfarenhet av biokemi, molekylär-, cell-,  eller strukturbiologi är en fördel. Ingen tidigare erfarenhet av elektronmikroskopi krävs, men är extra meriterande. Du ska kunna arbeta bra självständigt såväl som i grupp och du måste kunna prata och skriva på engelska på en hög nivå.

Anställning

 

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 4 år
Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborg
Tillträde: Så snart som möjligt

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.
En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.
Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander. 

Tillsättningsförfarande

Registrera din ansökan elektroniskt

Ansökan ska innehålla:
Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten
CV som inkluderar vetenskapliga publikationer
Kopia på examensbevis
Två personliga referenser (namn, telefonnr, relation)

Kontaktuppgifter för anställningen

Johanna Höög, Biträdande lektor, johanna.hoog@gu.se
Göran Hilmersson, Prefekt 031-786 9022, hilmers@chem.gu.se
Martin Billeter, Studierektor för forskarutbildningen, 031-786 3925, martin.billeter@gu.se 
Marlena Härdelin, Personaladministratör 031-786 2561, marlena.hardelin@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.
Ansökan ska vara inkommen senast: 180606


Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.
Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.
Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Ansök

Läs mer
Du måste logga in eller skapa ett konto för att spara detta jobb

PRENUMERERA PÅ LIKNANDE JOBB

6 JOBB FRÅN DENNA ARBETSGIVARE

Göteborgs universitet
Göteborgs universitet
Plats: Göteborg, Sverige | Ansök senast aug 06
Professor i läkemedelskemi
Diarienummer: PAR 2017/1125 Arbetsform: Tillsvidareanställning Placering: Inst för kemi och molekylärbiologi Sista ansökningsdag: 2018-08-06 Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs undervisning, forskning och forskarutbildning inom ett brett...
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet
Plats: Göteborg, Sverige | Ansök senast aug 06
Universitetslektor i organisk kemi
Diarienummer: PAR 2017/1223 Arbetsform: Tillsvidareanställning Placering: Inst för kemi och molekylärbiologi Sista ansökningsdag: 2018-08-06 Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs undervisning, forskning och forskarutbildning inom ett brett...
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet
Plats: Göteborg, Sverige | Ansök senast aug 06
Full Professor in Medicinal Chemistry
Diary id: PAR 2017/1125 Employment level: Permanent employment Location: Department of Chemistry and Molecular Biology Apply by: 2018-08-06 The Department of Chemistry and Molecular Biology performs high-quality research and education in a broad area ranging from...