Örebro University

Universitetslektor i informatik med inriktning mot systemutveckling

2024-08-30 (Europe/Stockholm)
Spara jobbet

Om arbetsgivaren

The university provides education & research in humanities, law, social science, science, technology, health care, medicine, education, music and s...

Besök arbetsgivarsidan

Referensnummer ORU 2.1.1-04728/2024

Vi söker en universitetslektor i informatik med inriktning mot systemutveckling för tillsvidareanställning vid Handelshögskolan, Örebro Universitet.

Ämnesområde

Ämnesområdet för anställningen är: Informatik

Bakgrund

Handelshögskolan vid Örebro universitet är en plats där utbildning och forskning bedrivs i de fyra ämnena företagsekonomi, informatik, nationalekonomi och statistik.

Vi är ackrediterade av AACSB som är det största globala ackrediteringsorganet och nätverket för handelshögskolor, något som bara fem procent av världens 16 000 handelshögskolor uppnått.

Informatikämnet, med 24 medarbetare, söker en universitetslektor som kan undervisa på båda våra program samt bidra till vår forskning. Ämnet bedriver idag utbildning inom Systemvetenskapliga programmet och Masterprogrammet i informatik – "Ledning och styrning av informationssäkerhet”. Systemvetenskapliga programmet har som mål att utbilda IT-konsulter som kan integrera verksamhets- och programutveckling. Studenterna utbildas därför i ett flertal olika verksamhets- och systemutvecklingsmetoder samt programutvecklingsmiljöer för att ge dem en bred kunskap inom systemutveckling. Det internationella masterprogrammet har som mål att utbilda personer för ledande positioner inom informationssäkerhet. Studenterna utbildas i att styra informationssäkerhet med administrativa, sociala och tekniska åtgärder. Båda programmen erbjuder möjlighet till praktik/verksamhetsförlagd utbildning.

Informatik bedriver forskning i forskningsmiljön Centre for Empirical Research on Information Systems (CERIS). CERIS bedriver forskning om organisationers och samhällets digitalisering utifrån sex olika applikationsområden: eHälsa, Electronic Government, ICT for development, informationssäkerhet, IT och lärande samt Systemutvecklingsmetoder.

Arbetsuppgifter

Som universitetslektor ägnar du din huvudsakliga arbetstid åt undervisning på Systemvetenskapliga programmet och Masterprogrammet i Informatik med inriktning mot ledning och styrning av informationssäkerhet. I arbetsuppgifterna ingår även forskning, samverkan, utvecklingsarbete, administration och kompetensutveckling. Undervisningen innefattar dessutom handledning, examination, kursutveckling, planering och utvärdering. I anställningen kan arbete inom forskarutbildningen också komma att ingå. I arbetsuppgifterna ingår arbete med att ansöka om externa forskningsmedel samt följa utvecklingen inom det ämnesområdet genom kompetensutveckling och egen forskning.

Behörighet

Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen inom för anställningen relevant ämnesområde eller har motsvarande vetenskaplig kompetens med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.

Bedömningsgrunder

Vid anställning av lärare prövas såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet och dessa ska ägnas lika stor omsorg. I prövningen ska meriter från samverkan med det samhälle som universitetet är en del av också värderas, liksom nationell och internationell erfarenhet och mobilitet. Universitetslektorn ska ha förmåga att informera och samverka med det omgivande samhället samt verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Dessutom prövas den sökandes lämplighet.

Vetenskaplig skicklighet

Den vetenskapliga skickligheten ska visas genom självständiga forskningsinsatser och fortsatt vetenskaplig publicering efter doktorsexamen. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas, därefter ska forskningens omfattning och bredd tillmätas betydelse. Därtill är forskningsinriktning mot systemutveckling särskilt meriterande då detta behövs för undervisningen likväl för att stärka CERIS forskningsmiljö. Etablering i forskarsamhället samt erfarenhet av planering, administration och ledning av egen forskning ska tillmätas betydelse. Även erfarenhet av samverkan med externa parter/näringsliv är särskilt meriterande. Erfarenhet av att söka egen forskningsfinansiering är meriterande.

Pedagogisk skicklighet

Vid Örebro universitet sammanfattas pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av det pedagogiska förhållningssättet samt professionell utveckling som lärare. Den sökandes pedagogiska meriter dokumenteras enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och relaterar tydligt till Örebro universitets pedagogiska grundsyn.

Den pedagogiska skickligheten ska visas genom varierade insatser i utbildning såsom planering, genomförande, utvärdering och uppföljning av undervisning samt av handledning och examination. Den sökande ska kunna redogöra för sina pedagogiska utgångspunkter och ställningstaganden, ha förmåga att reflektera över den egna pedagogiska utvecklingen och lärarrollen. Den sökande ska även ha bidragit till utveckling av pedagogisk verksamhet.

Då informatikämnet vid Örebro universitet har ett stort intresse för pedagogiska frågor så är dokumenterad erfarenhet av kursutveckling särskilt meriterande.

Samverkansskicklighet

Förmågan att interagera med övriga delar av samhället är en viktig del i universitetslärarens roll och kräver god insikt i olika samhälleliga processer och den påverkan som universitetets verksamhet har i dessa. Samverkansuppgiften bedöms utifrån tre delar: att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Erfarenhet av samverkan med externa parter/näringsliv är särskilt meriterande.

Ledningsskicklighet

När ledningsskicklighet och administrativ skicklighet ska bedömas bör särskilt meriter från ledarskap av olika slag inom utbildning och forskning beaktas, såsom visad förmåga att leda verksamhet och personal, förmåga att organisera och leda forskningsprojekt och/eller utbildningsprogram. Beroende på anställningens inriktning och uppdrag kan meriter från verksamheter utanför högskolesektorn beaktas.

Lämplighet

Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, kunna samverka med övrig personal och bidra till utveckling av verksamheten. Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper. Vi söker en engagerad person med god samarbetsförmåga, initiativförmåga och förmåga att arbeta självständigt. Vi fäster stor vikt vid att den sökande tar ansvar för att utveckla och bidra till den akademiska miljön i ämnet och vid universitetet.

Övriga bedömningsgrunder

Det är ett krav att kunna genomföra undervisning på svenska och engelska. Erfarenhet av att handleda studenter under uppsatsförfattande är ett krav.

Det är särskilt meriterande att ha kompetens och kunna bedriva undervisning inom praktisk system- och webbutveckling, användning av systemutvecklingsmetoder/processer och kvalitativa forskningsmetoder.

Särskilt meriterande är den sökandes förutsättningar att forskningsmässigt bidra till framtida utveckling av CERIS forskning inom systemutveckling, som i huvudsak bedrivs med kvalitativa metoder.

Örebro universitet förväntar sig hög närvaro på arbetsplatsen och deltagande i såväl ämnes- som enhets- och institutionsgemensamma möten och uppgifter.

Information

Anställningen är 100%, tillsvidare. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning och i förekommande fall provanställning. Anställningen är placerad i Örebro.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt, Erik Löfmarck, 019-30 10 29, e-post: erik.lofmarck@oru.se, enhetschef, Kai Wistrand, 019-30 31 15, e-post: kai.wistrand@oru.se eller ämnesansvarig, Annika Andersson, 019-30 33 82, e-post: annika.andersson@oru.se.

Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.

Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.

Ansökan

Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen "Ansök".

En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:

  • Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
  • CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
  • Pedagogisk portfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
  • Vetenskaplig portfölj
  • Publikationslista
  • Relevanta vetenskapliga publikationer (högst tio arbeten och i fulltextformat)
  • Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav

Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas.
Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/

Sista ansökningsdag är 2024-08-30. Välkommen med din ansökan!

Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras elektroniskt. Har du vetenskapliga publikationer som inte kan bifogas elektroniskt direkt i ansökan får du, när sakkunniga är utsedda, instruktion om hur denna eventuella komplettering kan göras.

Då vi i samband med den här rekryteringen redan har gjort våra val vad gäller externa samarbetspartners och marknadsföring undanber vi oss kontakt med rekryteringsföretag och annonssäljare.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.

Om tjänsten

Titel
Universitetslektor i informatik med inriktning mot systemutveckling
Arbetsgivare
Plats
Fakultetsgatan 1 Örebro, Sverige
Publicerad
2024-07-03
Sista ansökningsdag
2024-08-30 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-08-30 23:59 (CET)
Befattning
Spara jobbet

Fler jobb från den här arbetsgivaren

Om arbetsgivaren

The university provides education & research in humanities, law, social science, science, technology, health care, medicine, education, music and s...

Besök arbetsgivarsidan

Intressanta artiklar

...
Deciphering the Gut’s Clues to Our Health University of Turku 5 min läsning
...
Understanding Users to Optimise 3D Experiences Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) 5 min läsning
...
Control Systems: The Key to Our Automated Future? Max Planck Institute for Software Systems (MPI-SWS) 5 min läsning
Fler stories