Velg regionen som passer best for din plassering eller dine preferanser.
Denne innstillingen kontrollerer språket for brukergrensesnittet, inkludert knapper, menyer og all tekst på nettstedet. Velg ditt foretrukne språk for best brukeropplevelse.
Velg språkene for stillingsannonser du vil se. Denne innstillingen bestemmer hvilke stillingsannonser som vises for deg.
Åbo Akademi är ett internationellt forskningsuniversitet med ett brett svenskspråkigt utbildningsansvar i Finland. Med sin speciella nordiska förankring har Åbo Akademi en framstående och erkänd ställning nationellt och internationellt inom forskning och utbildning.
Åbo Akademi söker en universitetslektor i litteraturvetenskap för perioden 1.9.2025-31.8.2028 för att stöda litteraturämnets satsning på barn- och ungdomslitteratur och litterärt skapande, för vilket ämnet beviljats medel under projekttiden 2025-2028 (BULS).
Litteraturämnet erbjuder en stimulerande undervisnings- och forskningsmiljö inom ramen för utbildningsprogrammet i kultur, historia och filosofi vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi.
Ämnet har 60 studenter på kandidat- och magisternivå och en stor mängd doktorander. Sedan 2018 har en obruten rad av externt finansierade forskningsprojekt varit placerade vid litteraturämnet: Konkurrerande tidsordningar (2018-23); Tippelill: Den svenska barnlitteraturforskningen och -kritiken i Finland (pågående); Litterärt skapande (pågående). Ämnet har en redan etablerad forskningsprofil riktad mot barn- och ungdomslitteratur, ekokritik med blå humaniora, genusvetenskaplig litteraturvetenskap och finlandssvensk litteratur. Litteraturämnet vid Åbo Akademi har varit pionjärer i Finland och Norden inom barn- och ungdomslitteratur, ekokritik och genusforskning. Vid ämnet finns en biämneshelhet i litterärt skapande inriktad på skrivande med en arbetslivsprofessor och en universitetslektor. Ämnet omfattar både världslitteratur, nordisk litteratur och det svenska i Finland.
Läs mera om ämnet på https://www.abo.fi/amnen/litteraturvetenskap
ARBETSBESKRIVNING
Till en universitetslektors arbetsuppgifter hör, enligt styrelsens beslut, undervisning och forskning. Universitetslektorn har ett ansvar för grundläggande undervisning i litteraturvetenskap delat med lärarlaget, exempelvis Introduktion i litteraturvetenskap, Litteraturens historia och kurser utgående från den egna sakkunskapen. Universitetslektorns insats skall bidra till förverkligandet av ämnets satsning på barn- och ungdomslitteratur och litterärt skapande.
Universitetslektorn ska handleda och granska lärdomsprov i huvudsak på kandidatnivå och magisternivå och kan få komma att verka som (bi)handledare inom forskarutbildningen.
En tredjedel av arbetstiden kan avdelas för forskning, gärna inom områden som är förenliga med ämnets tyngdpunktsområden, såsom barn- och ungdomslitteratur, litterärt skapande, ekokritik och finlandssvensk litteratur.
Universitetslektorn ska delta i den pedagogiska utvecklingen som medlem i lärarlaget och har uppgifter som gagnar hela utbildningsprogrammet i enlighet med dess övergripande undervisningsansvar.
För att framgångsrikt kunna utföra arbetsuppgifterna bör universitetslektorn vara aktiv och delaktig i undervisnings- och forskningsmiljön på campus. Universitetslektorn ska samverka med lärare och forskare nationellt och internationellt, särskilt nordiskt och bedriva forskning samt bidra till att utveckla forskarutbildningen och den existerande forskningsmiljön genom fortgående forsknings- och publiceringsverksamhet.
Universitetslektorer omfattas av systemet med helhetsarbetstid om 1612 timmar per år.
Arbetsuppgifterna definieras närmare i en årlig arbetsplan (i enlighet med Instruktion för personal, godkänd av styrelsen 1.4.2022).
BEHÖRIGHETSVILLKOR OCH BEDÖMNING
Av universitetslektorn krävs doktorsexamen i undervisningsämnet eller i närliggande ämne samt undervisningsförmåga. Arbetsuppgifterna förutsätter ytterligare en förmåga att undervisa mångsidigt är för att stöda ämnets breda utbildningsansvar.
Vid bedömningen och jämförelsen av sökande till befattningen beaktas följande kriterier i den nedan prioriterade ordningen:
En anställning görs efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential i relation till den sökandes förutsättningar att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
Sökande kan inbjudas till en intervju och ombes avge undervisningsprov. Vid nyanställning tillämpas prövotid.
ALLMÄNNA SPRÅKKRAV
Undervisnings- och examensspråket vid Åbo Akademi är svenska. Kraven på språkkunskaper för lärarbefattningar vid Åbo Akademi framgår i helhet av universitetslagens 78 § (558/2009) samt i 1-2 § i Instruktion om de kunskaper i svenska och finska som krävs av lärare vid Åbo Akademi (25.2.2010). För ifrågavarande befattning har bestämts att utländska sökande inte behöver uppvisa förmåga att förstå finska.
Läs mera om språkkunskapskrav för sökande till undervisningsbefattningar vid Åbo Akademi. (LÄNK)
LÖN
erläggs enligt kravnivå 5-6 för undervisande och forskande personal. Därtill kommer en på prestationer baserad individuell lönedel.
ANSÖKAN
Ansökan inlämnas i det elektroniska ansökningsformuläret nedan senast 15.5.2025, kl. 15.00 (finsk tid). Se närmare anvisningar för uppgörande av ansökan: https://www.abo.fi/om-abo-akademi/jobba-hos-oss/anvisningar-for-sokande-till-undervisnin gs-och-forskningsuppdrag/
Till ansökan fogas följande bilagor:
INFORMATION
Närmare information om befattningen ges av ämnesklusteransvarig, professor Maria Österlund, e-post: mia.osterlund[a]abo.fi eller (om ansökningsprocessen) HR-specialist Jenni Kronqvist, e-post: jenni.kronqvist[a]abo.fi.
Åbo Akademi arbetar aktivt för en jämn könsfördelning och en ökad mångfald i alla personalgrupper.
Ansökningstiden börjar: 15.04.2025 09:00
Ansökningstiden slutar: 15.05.2025 15:00
Åbo Akademi University's special focus areas are minority research, drug development and diagnostics, molecular process and material technology, an...
Besøk arbeidsgiverens side