Karolinska Institutet

Professor i läkemedelsepidemiologi

2024-10-14 (Europe/Stockholm)
Spara jobbet

-med inriktning mot forskning

Vill du bidra till att förbättra människors hälsa?

Vi söker en professor som med stort intresse och engagemang kring läkemedelsepidemiologi vill åta sig uppdraget som vetenskaplig ledare för Centrum för läkemedelsepidemiologi (CPE) vid avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), institutionen för medicin Solna.

Vi erbjuder en internationellt ledande universitetsmiljö på Karolinska Institutet, i samverkan med nationella och internationella samarbetspartners.

Ämnesbeskrivning

CPE med placering vid KEP, institutionen för medicin, Solna, grundades 2005 och har sedan dess vuxit och utvecklats. Med ett 20-tal anställda och anknutna medarbetare, är CPE ett av de största och ledande akademiska centra inom det läkemedelsepidemiologiska fältet i Europa. CPE har ett utvecklat internationellt samarbete med flera olika aktörer och deltar aktivt i flera nordiska, europeiska och andra internationella konsortier.

Vid CPE förenas forskning inom läkemedelsepidemiologi med uppdragsprojekt kring bland annat läkemedels säkerhet, effekt och användning, i samverkan med läkemedelsindustri och regulatoriska myndigheter och i internationell samverkan. Forskningsfrågorna rör absolut och komparativ säkerhet inklusive utvärdering av nya säkerhetssignaler av nya terapier, eller vid användning av etablerade läkemedel i specifika grupper till exempel gravida, äldre, eller individer med samsjukligheter, ofta baserade på register-data i kombination med tex kliniska data. Förutom säkerhet omfattar det läkemedelsepidemiologiska fältet (av relevans för CPE) frågeställningar kring utformning och effekt av riskminimeringsstrategier, studier av jämförande effektivitet, (utveckling av design för) register-baserade kliniska prövningar, beskrivande karaktäristika av användningen av olika läkemedel vid olika sjukdomstillstånd inklusive determinanter för denna användning. Med precisionsmedicin, utvecklingen av nya datakällor och nya analysmetoder (till exempel AI) är det läkemedelsepidemiologiska forskningsfältet i utveckling.

Din roll

Du ska driva internationellt ledande forskning inom det läkemedelsepidemiologiska fältet av relevans för CPE:s uppdrag och verksamhet inom området uppföljning av effekt, säkerhet och användning av nya samt etablerade läkemedel inom olika terapiområden. Du förväntas leda utvecklingen av ämnesområdet samt använda relevanta datakällor och analysmetoder samt bidra till att integrera fältet med translationell forskning, i syfte att ytterligare förbättra möjligheterna till precisionsmedicin inom läkemedelsbehandling. Du ska ansvara för forskning och forskarutbildning inom egen forskargrupp.

Förutom forskning inom fältet så kommer arbetsuppgifterna även att innehålla uppdrag som vetenskaplig ledare för CPE. Du förväntas därför:

  • strategiskt utveckla CPE:s verksamhet internationellt så väl som internt, samt sörja för rekrytering av yngre forskare
  • representera CPE som huvudkontakt med externa partner inom akademin samt med industri, myndigheter och andra relevanta aktörer
  • vara ytterst ansvarig för akademisk forskning, uppdragsprojekt, samt forskarutbildning vid CPE
  • vara ytterst ansvarig för finansiering av den egna forskargruppen och för CPE:s verksamhet

Det vetenskapliga ledningsuppdraget kommer att ske i samverkan med den operativt ansvarige chefen för CPE:s uppdragsdel. 

Behörighetskrav

Behörig att anställas som professor med inriktning mot forskning är den som visat god pedagogisk skicklighet och utmärkt vetenskaplig skicklighet. (Se anvisningar till anställningsordning för lärare vid Karolinska institutet.)

Vidare ska den som anställs vara aktiv inom forskning med en etablerad forskningslinje inom läkemedelsepidemiologi (innefattande inriktning mot läkemedelssäkerhet) samt vara aktiv i forskarutbildning med handledning av doktorander. Du ska uppvisa

  • internationellt konkurrenskraftig forskning inom området
  • gott ledarskap för ett team eller en forskargrupp, och god förmåga till samverkan och arbete i team
  • anslag i nationell och/eller internationell konkurrens de senaste fem åren
  • erfarenhet av ledarskap/management

Bedömningsgrunder

Anställningen har inriktning mot forskning. För denna anställning kommer viktning av meriter att ske enligt följande: vetenskaplig skicklighet (3), pedagogisk skicklighet (1), samt lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet (2).

Vid anställning som professor vid Karolinska Institutet gäller de behörighetskrav och bedömningsgrunder som anges i anvisningar till anställningsordningen i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är särskilt meriterande att du har uppvisat

  • en internationellt erkänd läkemedelsepidemiologisk forskningsprofil innefattande utveckling eller anpassning av metoder och datakällor av relevans för uppföljning av nyare läkemedels effekt, säkerhet och användning, samt strategier för riskminimering och farmakovigilans.
  • erfarenhet av forskning baserad på data från nationella hälsodataregister och/eller andra vårdadministrativa system
  • erfarenhet av samverkan mellan olika aktörer (akademi, sjukvård, regulatoriska och andra myndigheter samt läkemedelsindustri)

Det är meriterande att du har uppvisat

  • erfarenheter av hälsodata från de nordiska länderna
  • god kännedom om vårt hälso- och sjukvårdsystem
  • mycket god kunskap i engelska språket
  • mycket god kunskap i svenska eller andra skandinaviska språk; du bör kunna hantera kontakter med svenska myndigheter.

Därutöver gäller att du ska ha genomgått högskolepedagogisk utbildning omfattande 10 veckor eller ha motsvarande kompetens enligt SUHF:s rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning. Om sådan utbildning saknas vid anställningstillfället ska du inom ramen för anställningen genomgå sådan utbildning under de två första åren av anställningen.

Det är utifrån en sammantagen helhetsbedömning av de sökandes meriter och skicklighet som Karolinska Institutet bedömer vilken av de sökande som har de bästa förutsättningarna att bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Eftersom den tilltänkta anställningen handlar om att utveckla ett forskningsområde och framtida ledarskap kommer personliga meriter som samarbetsförmåga att väga tungt.

Vad erbjuder vi?

En kreativ och inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI träffar du forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relation till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal. 

Placering: Solna

Institutionen för medicin, Solna

Ansökan

Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska: personligt brev samt CV och meriter inklusive beskrivning av planerad forskning, redovisade i enlighet med Karolinska Institutets meritportfölj (http://ki.se/qualificationsportfolio). Ansökan kan uppdateras fram till sista ansökningsdatum. Efter detta datum går det inte att uppdatera ansökan.

Granskning av meriter genomförs av externa sakkunniga, i de flesta fall både nationella och internationella. Av den anledningen är det en förutsättning att handlingarna inkommer på engelska.

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.

Varmt välkommen med din ansökan!

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss 

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt ök
Löneform: Månadslön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Solna
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: STÖD 2-1257/2024
Kontakt:
  1. Johan Askling, johan.askling@ki.se
Facklig företrädare:
  1. Louisa Cheung, SACO, louisa.cheung@ki.se
  2. Ames Hakam, OFR, ames.hakam@ki.se)
  3. Maria Eldh, OFR, maria.eldh@ki.se
Publicerat: 2024-09-16
Sista ansökningsdag: 2024-10-14

Om tjänsten

Titel
Professor i läkemedelsepidemiologi
Arbetsgivare
Plats
Nobels väg 6 Stockholm, Sverige
Publicerad
2024-09-16
Sista ansökningsdag
2024-10-14 23:59 (Europe/Stockholm)
2024-10-14 23:59 (CET)
Befattning
Spara jobbet

Fler jobb från den här arbetsgivaren

Om arbetsgivaren

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Vår vision är att bidra på ett avgörande sätt till att förbättra människor...

Besök arbetsgivarsidan