Select the region that best fits your location or preferences.
This setting controls the language of the user interface, including buttons, menus, and all site text. Select your preferred language for the best browsing experience.
Select the languages for job listings you want to see. This setting determines which job advertisements will be displayed to you.
Forskargrupperna ledda av Staffan Strömblad vid Institutionen för medicin, Huddinge, och Ana Teixeira vid Institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet, söker en postdoktoral forskare till ett gemensamt forskningsprojekt.
Strömblads forskargrupp undersöker cell-matrix-interaktioner och hur dessa påverkar centrala cellulära funktioner såsom cellproliferation och migration (t.ex. Hu et al., Science Advances, 2022; Costa et al., Nature Communications, 2019; Lock et al., Nature Cell Biology, 2018).
Teixeiras forskargrupp fokuserar på hur rumslig organisation påverkar biologiska processer och utvecklar verktyg baserade på DNA-nanoteknologi för att kartlägga och manipulera nanodomäner hos membranproteiner (t.ex. Spratt, Dias et al., Nature Nanotechnology, 2024; Ambrosetti et al., Nature Nanotechnology, 2021; Shaw, Lundin et al., Nature Methods, 2014).
Den som får tjänsten får möjlighet att arbeta i gränslandet mellan nanoteknologi och stamcellsbiologi i en kreativ och samarbetsinriktad forskningsmiljö. Tjänsten är på heltid i två år med möjlighet till förlängning
Kandidaten kommer att arbeta i ett projekt som undersöker rollerna av mekaniska krafter i tillväxt och differentieringen av mänskliga embryonala stamceller. Kandidaten kommer att undersöka hur olika typer av cell-matrix-adhesionskomplex styr stamcellers pluripotens och differentiering. Projektet innefattar utveckling av syntetiska DNA-nanostrukturer som mäter och selektivt påverkar mekaniska krafter vid olika integrinbaserade adhesionskomplex. Dessa strukturer kommer att användas för att undersöka de specifika rollerna hos fokala och retikulära adhesioner i regleringen av stamcellers öde och adhesionsmedierade signalvägar.
För att anställas som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara en svensk doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Det är meriterande om du har avlagt din doktorsexamen inom de tre senaste åren, om det finns särskilda skäl kan din examen ha avlagts tidigare.
Kandidater med en bakgrund inom stamcellsbiologi, biofysik, nanoteknologi och relaterade områden uppmuntras att ansöka. Erfarenhet av DNA-nanoteknologi är meriterande.
En kreativ, internationell inspirerande miljö fylld av kompetens och nyfikenhet. Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. Här bedriver vi framgångsrik medicinsk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. På KI får du träffa forskare med olika forskningsinriktningar som jobbar tillsammans. Det är det gränsöverskridande samarbetet som bidrar till KI:s världsledande position inom forskning. Flera av de personer du möter inom vården är utbildade på KI. En nära relationen till hälso- och sjukvården är viktig för att skapa utbildning och forskning av högsta kvalitet. Som universitet är Karolinska Institutet också en statlig myndighet. Det gör att du som anställd får goda förmåner genom vårt kollektivavtal.
Placering: Campus Solna och Campus Flemingsberg
Staffan Strömblad's forskargrupp
Ansökan ska bestå av följande handlingar, skrivna på engelska eller svenska:
Varmt välkommen med din ansökan!
Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi.
Karolinska Institutet's mission is to contribute to the improvement of human health through research and education.
Visit the employer page