Vælg din region

Vælg den region, der bedst passer til din placering eller dine præferencer.

Vælg dit webstedssprog

Denne indstilling styrer sproget for brugergrænsefladen, inklusive knapper, menuer og al tekst på webstedet. Vælg dit foretrukne sprog for den bedste browsingoplevelse.

Vælg sprog for jobannoncer

Vælg de sprog for jobannoncer, du vil se. Denne indstilling afgør, hvilke jobannoncer der vises for dig.

KTH Royal Institute of Technology

Postdoktor inom Livsmedelsvetenskap och teknologi

2025-05-08 (Europe/Stockholm)
Gem job

Om arbejdsgiveren

Since its founding in 1827, KTH Royal Institute of Technology in Stockholm has grown to become one of Europe’s leading technical and engineering un...

Besøg arbejdsgiverens side

Arbetsuppgifter

Matsvinn är ett allvarlig hot mot hållbar utveckling och bidrar till global uppvärmning och enorma ekonomiska förluster. Jordbrukssidoströmmar innehåller ofta ätbara komponenter som kan återintegreras i livsmedelsförsörjningskedjan genom säker bearbetning, vilket ger en möjlighet att öka tillgängligheten av mat utan ytterligare belastning på jordbrukets resurser. Projektet kommer att använda sidoströmmar från jordbruket och omvandla dem till växtbaserade livsmedelsingredienser med förbättrade funktionella egenskaper och hälsoeffekter.

Vi söker en postdoktoral forskare med bakgrund inom livsmedelsvetenskap och -teknologi, med fokus på växtbaserade ingredienser. Postdoktorn kommer att utveckla nya strategier för att förbättra de näringsmässiga och hälsomässiga fördelarna hos växtproteinbaserade köttanaloger genom att integrera värdefulla näringsämnen (dvs. kostfibrer, fetter/lipider, vitaminer och mineraler) från olika sidoströmmar.

Projektet är en del av PLENTY - ett Center för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning, finansierat av Formas, och kommer att genomföras i samarbete med våra industriella partners. Kandidaten förväntas delta i all projektverksamhet, inklusive forskning, möten, spridning av resultat och handledning av masterstudenter.

Huvudsakliga ansvarsområden:

  • Utvärdera, rena och karakterisera nya livsmedelsproteiner från livsmedelssido­strömmar.
  • Processa livsmedelsproteinsidoströmmar till nya livsmedelsprodukter.
  • Designa och genomföra experiment för att undersöka fysikalkemiska och funktionella egenskaper hos olika livsmedelsproteiner.
  • Visualisera data och genomföra statistisk analys av experimentella resultat.
  • Tolka och kommunicera forskningsresultat till övriga projektpartners.
  • Skriva och publicera vetenskapliga artiklar.

Vi erbjuder

  • En anställning på ett ledande tekniskt universitet som skapar kunskap och kompetens för en hållbar framtid
  • Engagerade och ambitiösa kollegor samt en kreativ, internationell och dynamisk miljö
  • Arbete i Stockholm med närhet till naturen
  • Postdoktorn kommer att ingå i PLENTY - ett centrum för symbiotisk och cirkulär livsmedelsförsörjning, koordinerat av KTH, med 5 akademiska partners och 20 externa intressenter, vilket ger ett levande nätverk och ett specifikt mentorprogram för postdoktorer.
  • Postdoktorn kommer att vara anställd vid institutionen för Fiber- och Polymerteknologi på KTH.

Läs mer om hur det är att arbeta på KTH samt våra förmåner.

Kvalifikationer

Krav

  • Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
  • Doktorsexamen inom livsmedelsvetenskap och -teknologi, livsmedels­process­ning, livsmedels­kemi, biokemi, kemiteknik, kemi, biologi eller relaterade områden.
  • Goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift, då det krävs i det dagliga arbetet.

Meriterande

  • Vid sista ansökningsdag högst tre år sedan doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen avlades.
  • Forsknings­erfarenhet av metoder och utrustning för bearbetning av livsmedel och foder.
  • God förståelse för livsmedelskemi, struktur och funktionalitet.
  • Erfarenhet av metoder och utrustning för att analysera fysikalkemiska och funktionella egenskaper hos livsmedelsproteiner.
  • Dokumenterad förmåga att utveckla egna idéer, uttrycka dem tydligt och designa experiment för att testa dem.
  • God samarbetsförmåga och vilja att arbeta tillsammans med andra forskare i projektet
  • Medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet

Vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Fackliga representanter

Kontaktuppgifter till fackliga representanter.

Ansökan

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska innehålla: 

  • CV inklusive relevant yrkeserfarenhet och kunskap.
  • Kopia av examensbevis och betyg från dina tidigare universitetsstudier. Översättningar till engelska eller svenska om de ursprungliga dokumenten inte utfärdas på något av dessa språk.
  • En kort beskrivning av varför du vill ansöka till detta projekt; beskriv på en sida vilka du anser är de största utmaningarna vid bearbetning av växtproteiner till livsmedel. 
  • Kortfattad redogörelse för varför du vill bedriva forskning, dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. max 2 sidor lång.
  • Kontaktuppgifter till tre referenser. 

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Om anställningen

Anställningen gäller tillsvidare, dock längst tre år

En anställning som postdoktor är en tidsbegränsad meriteringsanställning med huvudinriktning mot forskning avsedd som ett första karriärsteg efter disputation.

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering.

Det kan förekomma att en anställning hos KTH är placerad i säkerhetsklass. Om så är fallet för just denna anställning görs en säkerhetsprövning av sökande i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) efter samtycke. I dessa fall är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd efter säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. Läs mer här

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Löneform: Månadslön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: PA-2025-1062
Kontakt:
  1. Anna J Svagan (Hanner), [email protected]
Publicerat: 2025-04-04
Sista ansökningsdag: 2025-05-08

Jobbeskrivelse

Titel
Postdoktor inom Livsmedelsvetenskap och teknologi
Beliggenhed
Brinellvägen 8 Stockholm, Sverige
Publiceret
2025-04-04
Ansøgningsfrist
2025-05-08 23:59 (Europe/Stockholm)
2025-05-08 23:59 (CET)
Jobtype
Gem job

Flere job fra denne arbejdsgiver

Viser job i Engelsk, Svensk, Norsk, Dansk Skift indstillinger

Om arbejdsgiveren

Since its founding in 1827, KTH Royal Institute of Technology in Stockholm has grown to become one of Europe’s leading technical and engineering un...

Besøg arbejdsgiverens side

Interessante artikler

...
Forecasting the Future of Water University of Oulu 4 min læsning
...
Supercharging Chemicals For Clean Energy Dutch Institute for Fundamental Energy Research DIFFER 4 min læsning
...
Speeding Up DNA Analysis With String Algorithms Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) 4 min læsning
Flere Stories