Välj den region som bäst passar din plats eller dina preferenser.
Denna inställning styr språket för användargränssnittet, inklusive knappar, menyer och all text på webbplatsen. Välj ditt föredragna språk för bästa surfupplevelse.
Välj de språk för jobbannonser du vill se. Denna inställning avgör vilka jobbannonser som visas för dig.
Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 13 500 studenter, cirka 80 program och 340 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande, de som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar.
Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) på Södertörn är en stark och levande forskningsmiljö. Forskningen är varierad och rymmer många olika teoretiska perspektiv och empiriska områden. Forskningen tar oftast utgångspunkt i den utbredda närvaron av medier i vår vardag snarare än att fokusera på ett särskilt medium, format eller plattform.
MKV är ett mångvetenskapligt ämne med stor bredd. Både samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiv på medier och kommunikation finns inom ämnet. På Södertörns högskola har MKV en viss tyngdpunkt på historiska, humanistiska och kulturteoretiska perspektiv. Tematiskt handlar mycket av forskningen om digitala mediekulturer, mediehistoria och frågor som rör medier och makt.
Om forskningsmiljön Digital Sårbarhet (DigVul)
Välfärdssamhället blir alltmer beroende av digitala teknologier, artificiell intelligens och olika former av automatiserade eller semi-automatiserade beslutssystem. Inom forskningsmiljö Digital sårbarhet i den automatiserade välfärden: infrastrukturer, medborgarperspektiv och värderingar (Digital Vulnerabilities – DigVul) vill vi skapa en djupare förståelse för välfärdens omvandlingar i relation till den samtida digitaliseringen genom att fokusera på ”digital sårbarhet”. Forskningsmiljön närmar sig digital välfärd ur medborgarens perspektiv.
I DigVul tillämpas ett mångvetenskapligt angreppssätt för att studera den digitaliserade välfärden inom områdena utbildning, socialtjänsten, hälso- och sjukvård samt medierna. Postdoktorn ska arbeta med ett empiriskt projekt inom området utbildning. Utbildningssektorn har en viktig roll att säkerställa digital kompetens hos befolkningen. Bland annat i syfte att skydda unga medborgare mot desinformation och, mer allmänt, främja digitalt medborgarskap för att förhindra den sårbarhet som desinformation skapar för både samhället och dess medborgare.
DigVul är finansierat av Vetenskapsrådet och leds av Dr Anne Kaun vid Södertörns högskola. Som postdoktor får du möjlighet att samarbeta med andra forskare som arbetar inom miljön.
Arbetsuppgifter
Detta postdoktorsuppdrag innebär i huvudsak att arbeta med uppgifter inom forskningsmiljön DigVul, beskriven ovan, du kommer bl.a. att:
- arbeta som en del av forskningsmiljön och delta i dess gemensamma aktiviteter
- genomföra ett empiriskt projekt inom området digitalisering och välfärd
- ansvara för uppbyggnaden och det kontinuerliga underhållet av en offentlig forskningsdatabas knuten till ett av delprojekten inom DigVul.
- presentera forskningsresultat på (inter)nationella konferenser
- publicera forskningsresultat i akademiska kanaler och bidra till samförfattade publikationer.
- kommunicera forskningsresultat till icke-akademisk publik.
- genomföra forskning som gör det möjligt att uppfylla målen för DigVul-projektet.
- organisera akademiska workshops och evenemang (huvudsakligen på engelska)
- Bidra till andra projektrelevanta aktiviteter
Utöver detta kommer en viss grad av undervisning ingå i arbetsuppgifterna, dock högst 20 procent av den totala anställningsgraden. Även andra administrativa arbetsuppgifter kan förekomma.
Undervisning bedrivs på såväl på svenska som engelska.
Behörighet
Behörig att söka anställning som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller har utländsk examen som motsvarar doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.
Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har utländsk examen som motsvarar doktorsexamen högst tre år innan tiden för ansökan av anställningen som postdoktor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som motsvarar doktorsexamen, vid en tidigare tidpunkt kan komma ifråga om det finns särskilda skäl.
Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.
Den sökande ska i övrigt ha de personliga förmågor som behövs för att fullgöra anställningen väl och för att kunna företräda högskolan så att det gagnar verksamheten.
För denna anställning krävs, för så väl svenska som engelska språknivå B2 inom samtliga former enligt Common European Framework of Reference (CEFR) self-assessment grids.
Vetenskaplig skicklighet visas genom vetenskaplig avhandling och andra vetenskapliga publikationer inom det aktuella ämnesområdet samt deltagande i forskningsprojekt.
Bedömningsgrunder
För denna anställning har dessutom nedanstående bedömningsgrunder fastställts
(i rangordning). Nedanstående punkter ska vara dokumenterade.
För fullständig information om behörighet samt kriterier för bedömning av behörighet och bedömningsgrunder se Södertörns högskolas anställningsordning.
Personliga egenskaper
Anställningen
Detta är en deltidsanställning, omfattning 75% av en heltid, under 24 månader.
Tillträde 1/9 2025 eller enligt överenskommelse
Ansökan
Sista ansökningsdag är 2025-04-03
Ytterligare upplysningar
Anne Kaun, Professor i medie- och kommunikationsvetenskap, anne.kaun@sh.se
Lars Lundgren avdelningsföreståndare, medie- och kommunikationsvetenskap, lars.lundgren@sh.se
Martina Sundström, HR-generalist, martina.sundstrom@sh.se
Välkommen med din ansökan! På vår hemsida sh.se/ledigajobb finns en mall för ansökan som den sökande behöver följa. Publikationer som åberopas ska bifogas i ansökan. En ansökan som inte är komplett eller inkommer till Södertörns högskola efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas. Den aktuella anställningen gäller under förutsättning att anställningsbeslutet vinner laga kraft. Fackliga kontaktpersoner: SACO: info.saco@sh.se ST: st@sh.se SEKO: Henry Wölling tel: 08 -524 840 80, henry.wolling@ki.se Södertörns högskola har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.
Södertörns högskola ger möjlighet till kvalitativ utbildning på alla nivåer och forskning i en mångvetenskaplig miljö. Här finns goda förutsättning...
Besök arbetsgivarsidan